Att få diagnosen KOL kan för många låta som att en stor del av livet tar slut. Så behöver det inte vara. Genom en förändrad livsstil kan man fortsätta vara aktiv och få mera ork. Att sluta röka är det första och viktigaste steget.
För fem och ett halvt år sedan fick Kerstin Gustavsson diagnosen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Hon var då 64 år och hade rökt i nästan 50 år.
– När jag började röka på 60-talet fanns det nästan ingen information alls om att det var skadligt. Min bror rökte också så jag smet in till hans rum och rökte. Mina föräldrar rökte dock inte och jag minns att mamma tyckte att det var dyrt, berättar hon.
Men när beskedet om KOL kom slutade hon direkt. Det var hennes första allvarliga försök att sluta röka.
– I början var det jobbigt. Allt jag kunde tänka på var ”imorgon får jag inte röka, imorgon får jag inte röka”. Men det gick. Jag använde nikotinplåster i 6-9 veckor.
Det var en AT-läkare som anade att Kerstin led av sjukdomen och hon fick remiss till en lungläkare som kunde konstatera att så var fallet. Hennes sjukdom var så kallad Medelsvår KOL men trots det tunga beskedet levde Kerstin vidare och grubblade inte så mycket över framtiden.
– Jag hade mycket annat att tänka på i den vevan. Min mamma var sjuk och jag ramlade illa och skadade höften bland annat.
Idag försöker Kerstin leva så normalt hon kan. Hon försöker komma ut och gå varje dag och försöker äta bra och näringsriktigt. Sen reser hon. Något som verkligen får henne att glömma sjukdomen. Senast var hon i Vietnam och nästa resa som är inplanerad är till Botswana.
– Jag älskar att resa och vill passa på att resa så mycket jag kan. Varma ställen utan för fuktig luft är skönt för lungorna. Värst är riktigt kall luft, som i vintras, då fick jag hålla mig inne en del, säger hon.
För att skaffa sig mer information och få råd och hjälp har Kerstin bland annat gått en KOL-skola på Karolinska Universitetssjukhuset. Där varvades under flera veckor information med gymnastik, andningsteknik, medicinhantering och dieter. KOL-skolor finns på de flesta större lungavdelningar i landet. Hon har även deltagit i Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds Mentorprogram. Programmet går ut på att lungsjuka under ett år regelbundet får träffa en person med egen erfarenhet av lungsjukdom.
– Det var roligt att träffa någon som led av samma sak och att kunna utbyta erfarenheter med varandra, säger Kerstin.
KOL – Kroniskt obstruktiv lungsjukdom
* Sjukdomen är förknippad med en inflammation i luftrören, kronisk bronkit. Senare uppträder även förändringar i de små luftvägarna och i svårare fall även i lungblåsorna (lungemfysem).
* Till symptomen hör pip i bröstet, andnöd, trånghetskänsla i bröstet, nedsatt kondition och hosta med segt slem. Vid svårare KOL kan man få blåa läppar, bensvullnad och andnöd även vid vila.
* Det finns mediciner som vidgar luftvägarna och är slemlösande. Det finns kortisonhaltiga preparat som minskar inflammationen i luftvägarna. Ibland kan syrgasbehandling vara nödvändig.
* Vanligaste orsaken till KOL är rökning. Mindre vanliga orsaker är inandning av retande gaser under lång tid, medfödd brist på enzymet alfa 1-antitrypsin och svårbehandlad astma.
* Ligger du i riskzonen, gå och gör en undersökning av lungkapaciteten, spirometri.
Källa: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund
Mer information: www.hjart-lung.se